Montserrat Caballé

Om du har varit i Barcelona och åkt med en Hop-on Hop-off-buss har du troligen också hört Freddie Mercurys och Montserrat Caballés magnifika stämmor förenas i låten Barcelona. Det är ganska lätt att få rysningar av välbehag när man hör den låten. Det var Mercurys intresse för opera som ledde fram till samarbetet mellan de båda musikerna och på köpet blev de goda vänner. Den mindre kända ur duon, i alla fall för svenskar, är troligtvis Caballé. Följ med genom en kort presentation av en av operavärldens största röster och stjärnor.

Dotter av Barcelona

Montserrat Caballé föddes i den katalanska huvudstaden Barcelona 1933. Hon utbildade sig vid Liceukonservatoriet i Barcelona och Milano innan hon som 23-åring debuterade i rollen Mimi i Puccinis La Bohème på Baseloperan i Schweiz. Efter sin debut gjorde hon roller i olika operauppsättningar i Tyskland och England. 1965 äntrade hon amerikansk mark och debuterade på Metropolitan i New York. På Metropolitan har Caballé också haft stora framgångar med mindre kända operor av Bellini och Donizetti. straight edge-gitarristen i Refusedregisserar opera om paret Rausings död och kanske är det Caballé och Mercurys samarbete, några år före Mercurys bortgång, som har inspirerat honom.

Caballé och Mercury

Montserrat Caballé, vars förnamn kommer från de katalanska berget med samma namn, har varit Barcelona trogen och inte flyttat ifrån staden. Freddie Mercury hade en stor kärlek till opera i allmänhet och operetter med Caballé i synnerhet. Så småningom korsades deras vägar och samarbetet mynnade ut i en livslång vänskap och den mäktiga låten Barcelona. Duon framförde låten ihop över hela Europa. När det stod klart att Barcelona skulle stå som värd för sommar-OS 1992 valdes låten ut som hymn. Mercury, som dog 1991, fick tyvärr aldrig uppleva låten som officiell OS-låt, men när de guidade turerna och Hop-On Hop-Off-bussarna passerar den tidigare OS-arenan är låten det självklara valet.