Så får du råd med operabesöket

Att gå på opera har länge varit ett nöje som är mycket uppskattat, men under de senaste åren har det blivit en mycket ovanligt dyr underhållning. Förvisso har opera alltid varit dyrare än t.ex. många teaterföreställningar, konserter och biobesök, men under de senaste året har biljetterna ökat lavinartat. En ordinarie biljett med föreställning under vardag ligger idag på hela 1390 kronor om du vill säkra de bästa platserna. Är det dessutom premiärföreställning får du räkna med att plussa på en 500-lapp.

Under år 2008 kostade samma biljett, ordinarie och på en vardag, ca 750 kronor och året innan låg de på endast 560 kronor. Att priserna har gått upp är således inget man kan sticka under stol med, men det hindrar inte glada operabesökare från att besöka den Kungliga Operan i Stockholm. Finns det en operaföreställning som du gärna vill gå på, men har en plånbok som inte hållet? Oroa dig inte. Vi har tagit fram de bästa knepen på hur du kan spara pengar (på lång och kort sikt) för att ha råd med en biljett.

Finansiera opera – bästa knepen

1. Se över elavtal och prenumerationer

Är operabesöket om någon månad eller två kan du se över abonnemang och avtal för att sänka dina kostnader till nästkommande och på så sätt få råd med biljetten. Du kan t.ex. jämföra elpriser för att hitta de avtal som passar dig bäst och sänka dina kostnader. Vi rekommendera att du jämför elpriser i god tid, eftersom du kan ha uppsägningstid på ditt nuvarande abonnemang. Titta även på vilka prenumerationer du har i form av appar, ljudböcker eller streamingtjänster.

2. Jobba extra online

Vill du tjäna pengar snabbt till din operabiljett kan du med fördel jobba extra online. Idag finns det många frilansarbeten som du kan ta dig an för att tjäna några extra hundralappar på bara en vecka om du ligger i. Att frilansa som skribent är t.ex. mycket vanligt och uppskattat för den som behöver pengar snabbt.

3. Betala med faktura

Det är alltid bäst att försöka finansiera din operabiljett med hjälp av pengar du redan har, men skulle det vara så att det verkligen krisar sig kan en fakturabetalning vara lösningen. På den Kungliga Operan i Stockholm har du möjlighet att betala din biljett med faktura, förutsatt att du köper den över internet. Kom ihåg att det är lånade pengar som alltid måste betalas tillbaka.

4. Sälj saker på nätet

Andrahandsmarknaden är enorm och idag väljer många att köpa begagnat framför nytt. Har du något av värde hemma som du inte använder kan det vara en god idé att lägga ut detta på annonssidor. Det behöver inte vara en dyr bakmaskin som finansierar hela biljetten. Det fungerar minst lika bra med skor, kläder, elektronik eller inredning.