Loa Falkman

Det kan mycket väl vara så att Loa Falkman är den mest välkända operasångaren Sverige har idag. Det beror såklart inte bara på hans många år på de stora scenerna, utan också på att han så ofta dyker upp i filmer eller i TV-rutan. Just nu är han nog mest känd – i alla fall för den yngre publiken – för sin medverkan i de populära ICA-reklamerna. Men Falkman har haft en karriär som har varit långt längre och mångsidigare än så. Hur kan man bäst sammanfatta hans många år i rampljuset?

Falkman som operasångare

LoabildCarl Johan Falkman föddes 1947 i Danderyd utanför Stockholm. Som litet barn uttalade han sitt namn ”Carl Loa”, och därifrån tog han artistnamnet Loa. Redan tidigt började Falkman visa intresse och talang för musik, och efter skoltiden började han läsa vid Operahögskolan i Stockholm. Det ledde till hans stora genombrott, när han som 26-åring debuterade på Kungliga Operan i uruppsättningen av operan Tintomara, baserad på Carl Jonas Love Almqvists roman Drottningens juvelsmycke. Den lilla rollen som Ferdinand blev startskottet på en illuster karriär som operabaryton. På operan i Stockholm skulle han få spela såväl Don Giovanni som Figaro, och han har även uppträtt på många andra scener runt om i Sverige och Europa. Men han är även en folkkär artist utanför operans värld. Om detta vittnar hans deltagande i Melodifestivalen 1990 med kultklassikern Symfoni, och nyligen när falkman uppträdde för victoria på kronprinsessans födelsedag. Och hans talanger sträcker sig även bortom sången.

Falkman som skådespelare

Falkman är nämligen även en skolad skådespelare, och han har synts i flera stora dramaproduktioner de senaste årtiondena. Hans största framgång som skådespelare hittills är antagligen hans medverkan i filmen Pensionat Oskar från 1995. För rollen som den villfarande familjefadern Rune Runeberg belönades Falkman med en Guldbagge. Han har också synts i storfilmerna Åke och hans värld (1984) och Kronjuvelerna (2011). Falkman har också ofta synts i tv-rutan, bland annat i dramaserien Kommissionen där han spelade en hårt ansatt statsminister. Främst har han dock medverkat i komedier, till exempel som chefen i serien Cleo (2002-2003) eller som en mängd olika historiska storheter i Nisse Hults historiska snedsteg (2006). På nyårsafton 2014 var det Falkman som fick äran att traditionsenligt läsa dikten Nyårsklockan på Skansen. Och sedan början av 2015 syns han regelbundet i de humoristiska och populära ICA-reklamerna som den virrige chefen Stig. Än finns inga tecken på att Loa Falkman tänker kliva ut ur rampljuset.

Kungliga Operan i Stockholm
Barytonen och skådespelaren Loa Falkman