Jenny Lind

Vi ser henne nästan dagligen, på 50-kronorssedeln vi har i plånboken. Men hur mycket vet gemene man egentligen om Jenny Lind, förutom att hon var operasångerska?

Jenny Lind föddes i Stockholm 1820. Hon hette egentligen Johanna Maria Lind, men döpte om sig efter att hon gift sig och hette därefter Jenny Lind-Goldschmidt. Hon träffade sin man i USA, efter att hon rest dit för att göra ett stort antal konserter, 150 stycken, för ett gage på 150 000 dollar. I USA mottogs hon med jubel, och det var där hon fick smeknamnet ”Den svenska näktergalen”, ”The Swedish Nightingale”.

Lind fick tidigt sångundervisning, då hon som 9-årig elev vid Kungliga teatern uppmärksammades av en av lärarna för sin röst. Hon gjorde sin första huvudroll vid bara 18 års ålder, som Agate i den tyska romantiska operan ”Friskytten”. Hennes karriär som operasångerska var given efter detta, då hon gjorde stor succé. Lind själv räknade sedan dess premiären av ”Friskytten”, den 7 mars, som sin andra födelsedag förutom sin faktiska födelsedag den 6 oktober.

Bara två år senare, 1840, utsågs hon till hovsångerska av Oscar I. Samma år blev hon invald som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Hon lämnade Sverige året därpå för att studera under den berömde sångpedagogen Manuel Patricio Rodríguez García i Paris. Efter detta provsjöng hon för en anställning hos Stora Operan i Paris, men fick den inte. Trots det gjorde hon en fortsatt lysande karriär i Sverige, Finland, Danmark, Tyskland och England. Själva drottning Victoria kom till hennes konserter i den engelska huvudstaden.Jenny Lind 2

Efter konsertturnén i USA drog sig Jenny Lind tillbaka från operascenen. Hon hade förutom sitt gage under turnén också fått en andel av biljettförsäljningen, vilken blev ansenlig. Efter succén på hennes första USA-konsert auktionerade arrangören ut biljetterna till den andra. Den dyraste biljetten till hennes andra konsert kostade 625 dollar, vilket idag motsvarar flera årslöner. Lind donerade en stor del av dessa pengar till välgörenhet hemma i Sverige.

En publik person av Jenny Linds magnitud idag lider sannolikt av den stora samhällspressen att uppfylla ett visst kroppsideal. Det är viktigt att vara nöjd med sin kropp som den är, men om man mår dåligt av sin kroppsbild kan man få hjälp genom till exempel en fettsugning i Stockholm.

Jenny Lind ägnade återstoden av sitt liv åt familj, religion, välgörenhet och sång, och arbetade en period som sånglärare vid Royal College of Music. Hon dog i Worcestershire 1887, men är ihågkommen och hyllad än i dag.